Blog.it-reszleg.hu

3+1 jel, amikor érdemes lehet rendszergazdát váltani

informatikai fejlesztés, informatikai karbaninformatikai kiadvány, informatikai karbantartás, KKV Informatika, üzleti informatika, It részleg, rendszergazda

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a jelenlegi rendszergazda szolgáltatás, amit igénybe veszünk, nem megfelelő a számunkra? Mi a teendő, ha jelenlegi szolgáltatónk, partnerünk nem felel meg elvárásainknak? Népszerű kiadványunkban 3+1 jelet gyűjtöttünk össze, melyek arra utalhatnak, hogy célszerű fontolóra vennünk a váltást. A szórólap online változatát olvashatjátok ebben a blogbejegyzésben.

"Honnan és miért érkeznek egy informatikai vállalkozáshoz új ügyfelek?

Sok esetben olyan cégek fordulnak hozzánk, amelyek most indultak, esetleg eddig maguk tartották karban az informatikai rendszerüket, de ez a feladat túlnőtt rajtuk, vagy egyszerűen csak az üzletre szeretnének inkább koncentrálni. Máskor át kell venni az IT-rendszert a korábbi üzemeltetőtől. A hívások ilyenkor gyakran úgy kezdődnek, hogy „Attila, XY ajánlott, van egy kis gondunk”. Sajnos a legtöbben a végsőkig halogatják ezt a beszélgetést, és károkat szenvedtek már eddigre. Sokan kérdezik, milyen jogaik vannak, mit tehetnek, mikor és egyáltalán hogyan cseréljék le a rendszergazdájukat. Én amondó vagyok, hogy az informatika alapvetően hosszú távú bizalmi kapcsolat. Ha lehet, rendezzék a viszonyt, azonban vannak olyan figyelmeztető jelek, amikor azt javaslom az érdeklődőknek, valóban fontolják meg a szolgáltatóváltást vagy külső segítség bevonását.

Ezek pedig a következők:


1. A rendszergazda, aki „túszul ejti” Önt

Munkáját teljes káosz jellemzi, senki nem látja át, pontosan mit csinál, magánál tartja az adatokat, belépési kódokat, ezért gyakran nem is mernek vele „ujjat húzni”.
Ha a rendszergazdája nem adta át a rendszer dokumentációját, az alkalmazott eljárásokat, jelszavakat, nem rendelkezik legalább alapvető informatikai szabályokkal, titoktartási nyilatkozattal, érvényes felelősségbiztosítással, nem vezet pontos és az Ön számára is érthető munkalap-nyilvántartást, és nem kezdeményez időszaki státuszjelentéseket, nem ad fejlesztési javaslatokat, -jövőképet, a munkájára nem nyújt semmiféle garanciát, javaslom, kérje meg/kérdezzen rá! Ha munkalap helyett tikettalapú ügyfélkapurendszert használ (amelyben gyakorlatilag Ön adminisztrál, viszi fel a hibákat helyette), és ez zavarja, bátran jelezze!

Ha elégedett a jelenlegi szolgáltatójával, de nem rendelkezik a fenti információkkal, akkor is érdemes bekérni ezeket. Sajnos láttam már olyat, hogy a dedikált szakembert baleset érte, s bár egy nagyobb cég alkalmazásában állt, sem a rendszergazda Kollégáinál, sem az Ügyfélnél nem álltak rendelkezésre a folytonos munkavégzéshez szükséges adatok, kompetenciák, és ez jelentős károkat okozott a vállalkozásnak. A saját érdekében győződjön meg róla, hogy minden olyan információ naprakészen a birtokában van, amellyel szükség szerint akár azonnal tud kezdeni egy új rendszergazda, és a folytonosság nem szenved hiányt.





2. A rendszergazda, aki sosem alszik

Manapság "divat" lett az ún. 7/24-es rendelkezésre állás, azaz az informatikusok (akár egyfős vállalkozások is) elvállalják, hogy az év minden napján, bármikor elérhetőek, és minimum a tabletjük előttük lesz. Aztán a gyakorlatban kiderül, hogy ők is emberek; alszanak, orvoshoz járnak, néha ágynak dőlnek, nyaralnak, ünnepelnek, ügyeket intéznek, vagy esetleg épp egy másik Ügyfélnél dolgoznak… mindeközben pedig sajnos többnyire hiába hívják őket. Én magam az őszinteségben hiszek, s bár nálunk kisebb csapatok is „7/24-eznek”, mi elsősorban ún. normál vagy hosszított munkaidőben dolgozunk, ahogyan az Ügyfeleink is. Kivételt képeznek ez alól a prioritásos esetek, és ha egy Ügyfelünk jelzi, hogy informatikai ügyeletre van szüksége, mert valamiért fontos időszak következik az életében: ilyen lehet egy forgatás, egy tender, az adóbevallási időszak vagy például az iroda költöztetése. Ha Önök is nappal dolgoznak, mindketten tudjuk, hogy a gyakorlatban nagyon ritkán fog minket éjszaka felhívni, ún. first level supportot igényelni – tegyük fel, hogy erre például csak évente egyszer van szüksége. Miért fizet(ne) további 364 napra rendelkezésre állási díjat? Inkább törekedjen win-win szituációra: ne higgyen a sallangoknak, a hangzatos, sokszor rejtett költségeket tartalmazó megfogalmazásoknak, az informatikai szolgáltatás mindig alapuljon a valós igényein és bírjon tényleges tartalommal!


3. Az „ACME” típusú rendszergazda

„A Company that Makes Everything”: ez az a (kis)vállalkozás, amely mindennel foglalkozik és sok esetben sajnos semmihez sem ért igazán.
Az ilyen vállalkozások elsősorban arról ismerhetők fel, hogy reaktívak, ugyanakkor mindenben kompetensek, arra törekszenek, hogy jók, olcsók és gyorsak legyenek egyszerre. Aztán kiderül, hogy a legjobb szándék ellenére sem tudták „összelőni” a Windows vagy/és Macintosh-rendszereket, a kábel, amit hoztak, nem éppen optimális, a rendszer túl/ vagy alulméretezett, nincs megfelelő mentés stb., így a legolcsóbb a végén sokszor mégis drága megoldás lesz. Az ilyen cégeknél elsősorban az szokott segíteni, ha nem mozdítják ki a komfortzónájukból, és testhez álló feladatokkal bízzák meg őket, munkájukat pedig időnként külsős szakértő segíti.


3+1. A rendszergazda, aki „látható”

Mi az IT Részlegnél abban hiszünk, hogy a jó rendszergazda szinte láthatatlan.
Egy jól átgondolt, karbantartott rendszerben elsősorban felhasználói kéréseket, kérdéseket kezelünk, nem rendszerszintű problémákat és „vészhelyzeteket” oldunk meg. A frissítéseket, karbantartásokat és fejlesztéseket proaktívan a háttérben végezzük. Ilyenkor felmerülhet az Ügyfelekben, hogy „soha nem történik semmi”. Sajnos találkoztunk már olyannal, akik ezt úgy előzik meg, hogy hibákat idéznek elő a rendszerben, hogy láthatóan szükség legyen a munkájukra – esetenként akár sürgősségi jelleggel is. Szerintünk ez nem etikus, inkább a lelkiismeretes kommunikációban és a minőségi munkában hiszünk. Hasonló problémák jelentkezhetnek akkor is, ha nem átgondoltan lett felépítve az informatikai rendszer, vagy ha a szakemberen úgymond „túlnőtt” a feladat. Ezért, ha gyanúsan sok dolga akad a rendszergazdájának, azt szoktam javasolni, hogy nézzünk rá, mi okozhatja ezt, hogyan lendíthetnénk őt át a problémákon.
 


Mennyit ér az IT?

Belegondolt már, mennyit ér vállalkozásának minden elektronikusan tárolt adata, és milyen kárt okozna, ha ez az információ illetéktelenek kezébe jutna, illetve részben vagy akár teljes egészében elveszne? Ha valaki az Ön nevében küldene e-maileket? Vagy mennyibe kerül Önnek, ha Kollégái kiesnek vagy késedelembe kerülnek, például az informatikai rendszer lassúsága miatt? Tegyük fel, hogy egy Munkatársa nettó 3000 forintot termel óránként. Ha ebből csupán átlagosan 5 percet tölt kényszerű várakozással az IT-rendszer miatt, az egy munkanapon 40 percet, egy héten 200, egy évben pedig 52 héttel számolva 10.400 percet, azaz kb. 173 munkaórát jelent. Mindez 3000 forintos óradíjjal számolva már nettó 519.000 forint veszteséget ad ki. Megdöbbentő szám, igaz?



Rendszergazda checklist

Ha az alábbi állítások többségére igennel felel, az Ön jelenlegi rendszergazdája minden bizonnyal remek szakember – azt javaslom, ne váltson szolgáltatót!
A rendszergazdámra igaz, hogy:

  • könnyen elérhető beszéli a nyelvemet
  • bármit megkérdezhetek tőle
  • szívesen kommunikálok vele
  • rá merem bízni az adataimat
  • kompetensnek tartom tudom és értem, mit csinál
  • betartja, amit ígér (pontos)
  • átadta számomra a kódokat
  • naprakész adminisztrációt vezet


Ha megbízható informatikai szolgáltató Partnert keres Budapesten vagy környékén, forduljon hozzánk bizalommal: berdo.attila@it-reszleg.hu; +36 70 942 5520
További elérhetőségeink ide kattintva olvashatóak.


Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk. Szabad kapacitásunk korlátozott, a jelen cikk nem jelent semmilyen kötelezettségvállalást, nem minősül ajánlattételnek. A példákban szereplő személyek és szituációk hasonlósága az Ön vállalkozása által alkalmazott személyekhez és előforduló esetekhez természetesen csupán a véletlen műve lehet. 

IT Részleg Kft., 2021 / Kiadványunkat a Produkciós Részleg készítette. Fotók: Bencze Zoltán, Pure&Pastel Photography / Jogilag lektorálta: dr. Balázs Gábor"



  • 2024/04/17 - 13:22
    Azt már megszokhattad, hogy a honlapok megnyitásakor nyilatkoznod kell arról, hogy szereted-e a sütit, és ha igen, milyen formában. Azonban márciustól már a korábbitól eltérő...
  • 2024/03/08 - 12:29
    Egy különleges megbízást teljesítettünk nemrég. Egy időjárásálló, téli minuszokban is működő megoldásra volt szükség egy szabadtéri LED kijelzőhöz, melyet különféle céges...

Megfizethető informatikai rendszerfelügyelet, first level support

Célunk 2010 óta változatlan: megfelelő ár-érték arányú, olajozottan működő, biztonságos informatikai rendszerek telepítése, fejlesztése, optimalizálása és karbantartása érvényes felelősségbiztosítás mellett, Ügyfeleink igényeire és üzletére szabva.

Keresse az Informatikai Részleget!

Népszerű bejegyzések
Azt már megszokhattad, hogy a honlapok megnyitásakor nyilatkoznod kell arról, ho...
Egy különleges megbízást teljesítettünk nemrég. Egy időjárásálló, téli minuszokb...
Világszerte sorra szűnnek meg a három évvel ezelőtt kirobbant COVID-járvány miat...
Szeretnénk segítséget nyújtani jelenlegi és leendő Partnereinknek abban, hogy az...
Berdó Attila, IT Részleg, Zöld Informatika
Évek óta szívügyünk a „zöld IT” kérdése. Hisszük, hogy a digitális technológiák...
Teams meeting
Ügyfeleinktől gyakran kapjuk azt a kérdést, hogy Teams-ben hogyan tudnának külső...
informatikai eszközök, informatikai karbantartás, informatikai állapotfelmérés, informatikai tervezés, informatikai tanácsadás, meghibásodás, elévülés, rendszeres állapotfelmérés, informatikai eszközök karbantartása
Most egy, a kkv környezetben gyakran elhanyagolt területről írnánk pár gondolato...
microsoft office 365, microsoft, microsoft komplex szolgáltatás csomag, microsoft szoftverek, home office, irodai szoftverek, informatikai programok, postafiók, naptár, onedrive, office programcsomag, microsoft teams, share point
Mikor szóba kerül a Microsoft 365 (régi nevén Office 365), még ma is sokan megle...
nyilvános WiFi, nem biztonságág nyilvános WiFi hálózat, nyilvános hálózat, informatikai biztonság, informatikai védelem, adatvédelem, hálózati biztonság, vírusvédelem
A nyilvános WiFi-t használni – egy sarkított hasonlattal élve – olyan, mintha eg...
Ransomware támadás
Nemrégiben valaki megjegyezte, hogy mostanában milyen sokat “rémisztgetünk” itt...

Kiemelt bejegyzés
server, server cloud, IT, new server, szerver, rendszergazda, IT Részleg
2021/02/04 - 16:06
A COVID alatt szép csendben megünnepeltük az IT Részleg alapításának 10. évfordulóját, amely alkalmával egy új szerverrel "ajándékoztuk meg" magunkat.