Blog.it-reszleg.hu

A Te adatvagyonod biztonságban van?

A kkv-k sokszor a teljes adatvagyonukat (partner- és címlistájukat, szerződéseiket, megrendeléseiket, know-how-jukat stb.) elektronikusan tárolják, amelynek illetéktelen kezekbe kerülése, megsérülése vagy megsemmisülése akár csődközeli helyzetet is teremthet. Ez igaz lehet egy egyszemélyes vállalkozásra is, gondoljunk például egy forgatókönyvíróra, akinek ellopják a notebookját, és másolatok nélkül azon tárolta a teljes munkásságát.

Ne hagyd, hogy a tudásod jogosulatlan kezekbe kerülhessen, vagy biztonsági mentés hiányában elvesszen!

A 10 legfontosabb adatbiztonsági intézkedés:

Emberi tényezők:

1. AZ ÁTADOTT ADATOK BIZTONSÁGA

Az adatainkat nemcsak házon belül használjuk, hanem megosztjuk a könyvelőnkkel, ügyvédünkkel, illetve stratégiai partnereinkkel is. Vajon ők is ugyanolyan gondosan vigyáznak rá, mintha a sajátjuk lenne?

A nagyvállalatok már ráébredtek erre, és saját átvilágítási policyt dolgoztak ki. Ha nem megfelelő az adatbiztonság – amelyet szúrópróbaszerűen auditorral is ellenőrizni szoktak –, akár még a szerződésedet is felbonthatják. Ha ilyen partnereid vannak, vagy ilyen partnerkapcsolatokat szeretnél kialakítani, akkor fokozottan ügyelned kell az adatbiztonságra, nem beszélve a GDPR-megfelelőségről.

2. ZSAROLÓVÍRUS

A zsarolóvírusok (ransomware: eszközeinket pénzfizetés reményében titkosító kártékony programok) továbbra is szedik gyanútlan áldozataikat, akik – azt gondolván, hogy a probléma már lecsengett – hamis biztonságtudatban érzik magukat. Mindig tájékozódj, és legyél óvatos, mielőtt reflexből rákattintasz egy e-mail-mellékletre vagy linkre!

3. ADATHALÁSZAT

Az adathalászat (phishing) során a kiberbűnözők – az eredetihez megszólalásig hasonló e-mailek és weboldalak segítségével – próbálják megszerezni visszaélésre lehetőséget adó adataidat, például a jelszavaidat, belépési kódjaidat. Javaslatunk: mindig ellenőrizd a böngésző címsorában, hogy valóban azon az oldalon jársz-e, amit meg szerettél volna nyitni.

4. ŐRIZETLENÜL HAGYOTT ESZKÖZÖK

Meglepően gyakran előfordul, hogy csak pár percre hagyjuk a zárt csomagtartóban vagy egy konferencián, kiállításon őrizetlenül a laptopot, telefont, és mire visszafordulunk, már hűlt helyét találjuk. Ne feledd, egy mobil készülék ma már egyben a „digitális kulcstartónk”, amely hozzáférést biztosít a bankszámlánktól a levelezésünkön át a közösségi oldalunkig bezárólag, szinte a teljes életünkhöz. Sose becsüld alá a veszélyt, vigyázz ezekre az eszközökre!

Technikai feltételek:

5. NAPRAKÉSZ SZOFTVERKÖRNYEZET

Gyakran látunk üzleti környezetben is nem támogatott, kifutott (például Windows XP, Vista vagy Windows 7) vagy kalózverziókat, amelyek ugyanolyan magas kockázatot jelenthetnek, mint a frissítés hiánya. Mindig a leggyengébb láncszem a legsebezhetőbb. A cégnél hiába már csak egy gépen fut ilyen szoftver, az éppen elegendő egy sikeres támadáshoz.

6. HOZZÁFÉRÉSI JOGOSULTSÁG

Minden szervezetben előfordulnak olyan szenzitív információk (például a dolgozók személyes adatai, bérjegyzék), amelyek csak egyes osztályokra vagy személyekre tartoznak. Arról nem is beszélve, hogy mekkora kárt okozhatnak, ha azok kikerülnek a vállalat falain kívülre. Ezért elengedhetetlen a megosztott mappákhoz való hozzáférések átgondolt szabályozása és naprakészen tartása.

7. JELSZAVAS VÉDELEM

A jelszavakkal kapcsolatos intelmek sokunk „könyökén jönnek ki”, azonban mégis gyakran tapasztaljuk, hogy egyáltalán nincsenek használatban, vagy minden platformon azonosak, és még a monitorra is ki vannak ragasztva. A három kulcsmomentum: komplexitás, változatosság, rendszeres csere.

8. MENTÉS

A backup olyan, mint a biztonsági öv: szerencsére ritkán tesszük próbára, de csak akkor védheti meg az életünket, ha be van csatolva. A közhiedelemmel ellentétben a mentés megléte nem magától értetődő. Mikor ellenőrizted utoljára, hogy helyre tudod-e állítani az adataidat a mentésedből?

9. AZ INFRASTRUKTÚRA FIZIKAI VÉDELME

Hiába hibatűrő a szervered, ha az az ügyféltérből nyíló vizeshelyiségben üzemel, ahol egy óvatlan pillanatban bárki a „hóna alá csaphatja” és elsétálhat vele (akár a biztonsági mentéssel együtt, ha azt is ott tárolod mellette), egy duguláskor elázik, vagy egy melegebb nyári napon – szellőzés hiányában – „megsül”. Mindegyikkel találkoztunk már a praxisunkban, és hidd el, új hardvert vehetsz bármikor, de az elveszett adatok sok esetben pótolhatatlanok, vagy csak irreálisan magas költségen állíthatók helyre.

10. ADATHORDOZÓ- TITKOSÍTÁS

Minden elővigyázatosságunk ellenére előfordulhat, hogy a számítógépünk, külső merevlemezünk vagy pendrive-unk illetéktelen kezekbe kerül. Ilyenkor már elveszítettük a kontrollt az eszköz felett, de az adatainkat még ekkor is védhetjük. Erre szolgálnak az adathordozó-titkosítási megoldások, melyek a modern operációs rendszerekben beállíthatók.

Te kiszámoltad már, mennyibe is kerül az adatvesztés? Az IBM megtette ezt 2019-ben: Egy 10 személyes, kereskedelmi szektorban tevékenykedő vállalkozásban, ahol mindenki használ számítógépet, egy adatvesztés akár 10.000.000 forint kárt is okozhat, és majdnem egy évet is igénybe vehet, mire helyreállhat a rend a cégben. A valószínűség pedig, hogy ez Veled is megtörténhet, közel 30%.*

*Az IBM Adatvesztési Riport 2019 c. tanulmányban szereplő adatok alapján. Az adatok tájékoztató jellegű, becsült értékek.

 

Ha számodra is fontos az adatbiztonság, keress minket bizalommal:
attila@it-reszleg.hu | +36 70 942 5520

Az itt található tartalmak tekintetében valamennyi szerzői jogot fenntartjuk. Az IT Részleg Kft. munkatársai mindent megtesznek azért, hogy a közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de semmiféle felelősséget nem vállalnak bármely, ezen információk használatából adódó kár bekövetkeztéért. A nyomdai hibákért és elírásokért felelősséget nem vállalunk. A példákban szereplő személyek és szituációk hasonlósága a vállalkozásod által alkalmazott személyekhez és előforduló esetekhez természetesen csupán a véletlen műve lehet.

IT Részleg Kft., 2020
Kiadványunkat a Produkciós Részleg Kft. készítette.
Fotók: Pure&Pastel Photography, Bencze Zoltán / A jogszabályoknak való megfelelőséget vizsgálta: dr. Balázs Gábor ügyvéd



  • 2024/04/17 - 13:22
    Azt már megszokhattad, hogy a honlapok megnyitásakor nyilatkoznod kell arról, hogy szereted-e a sütit, és ha igen, milyen formában. Azonban márciustól már a korábbitól eltérő...
  • 2024/03/08 - 12:29
    Egy különleges megbízást teljesítettünk nemrég. Egy időjárásálló, téli minuszokban is működő megoldásra volt szükség egy szabadtéri LED kijelzőhöz, melyet különféle céges...

Megfizethető informatikai rendszerfelügyelet, first level support

Célunk 2010 óta változatlan: megfelelő ár-érték arányú, olajozottan működő, biztonságos informatikai rendszerek telepítése, fejlesztése, optimalizálása és karbantartása érvényes felelősségbiztosítás mellett, Ügyfeleink igényeire és üzletére szabva.

Keresse az Informatikai Részleget!

Népszerű bejegyzések
Azt már megszokhattad, hogy a honlapok megnyitásakor nyilatkoznod kell arról, ho...
Egy különleges megbízást teljesítettünk nemrég. Egy időjárásálló, téli minuszokb...
Világszerte sorra szűnnek meg a három évvel ezelőtt kirobbant COVID-járvány miat...
Szeretnénk segítséget nyújtani jelenlegi és leendő Partnereinknek abban, hogy az...
Berdó Attila, IT Részleg, Zöld Informatika
Évek óta szívügyünk a „zöld IT” kérdése. Hisszük, hogy a digitális technológiák...
Teams meeting
Ügyfeleinktől gyakran kapjuk azt a kérdést, hogy Teams-ben hogyan tudnának külső...
informatikai eszközök, informatikai karbantartás, informatikai állapotfelmérés, informatikai tervezés, informatikai tanácsadás, meghibásodás, elévülés, rendszeres állapotfelmérés, informatikai eszközök karbantartása
Most egy, a kkv környezetben gyakran elhanyagolt területről írnánk pár gondolato...
microsoft office 365, microsoft, microsoft komplex szolgáltatás csomag, microsoft szoftverek, home office, irodai szoftverek, informatikai programok, postafiók, naptár, onedrive, office programcsomag, microsoft teams, share point
Mikor szóba kerül a Microsoft 365 (régi nevén Office 365), még ma is sokan megle...
nyilvános WiFi, nem biztonságág nyilvános WiFi hálózat, nyilvános hálózat, informatikai biztonság, informatikai védelem, adatvédelem, hálózati biztonság, vírusvédelem
A nyilvános WiFi-t használni – egy sarkított hasonlattal élve – olyan, mintha eg...
Ransomware támadás
Nemrégiben valaki megjegyezte, hogy mostanában milyen sokat “rémisztgetünk” itt...

Kiemelt bejegyzés
https://www.flickr.com/photos/poakpong/
2019/08/02 - 13:48
Ezen írás apropója, hogy még manapság is gyakran belefutunk a felméréseink során, kisirodai környezetben használt, internetre kötött, régóta elavult számítógépekbe, amiken még az öreg Windows XP fut...